Přihlásit se Registrovat
Váš nákupní košík je prázdný.
Fitness24.cz

Zdroje a formy antioxidantů

Řekneme Vám, jaké základní formy antioxidantů existují a v jaké podobě je můžete získat.

Antioxidanty jsou látky, které umí potlačit nežádoucí působení volných radikálů. Jsou tedy našemu zdraví užitečné a měli bychom se snažit, abychom si jich dopřáli dostatek. Rozmanitá strava je základním předpokladem pro to, aby tělo dostalo dostatek těchto látek, které pracují v náš prospěch. Někdy to však nicméně nestačí, i když je jídelníček pestrý.

Antioxidanty
můžeme je rozdělit na přirozené, které se vyskytují v přírodě nebo v potravinách, které konzumujeme, a na syntetické, tedy takové, které byly uměle vyrobeny a často nemají v přírodě svůj přirozený ekvivalent, nicméně jejich význam a opodstatnění to nijak nesnižuje.

Průzkumy ukazují, že antioxidanty brání vzniku či rozvoji některých onemocnění, které mohou mít na naše zdraví fatální dopad. Snižují zejména riziko rakoviny, aterosklerózy a chorob, které postihují kardiovaskulární systém. Zvyšují imunitu, zvedají naši výkonnost a odolnost. Chrání nervové buňky a napomáhají metabolismu.

K základním antioxidantům patří zejména vitamíny, enzymy a další přírodní látky. Z vitamínů sem patří zejména vitamín A, C, E a vitamín B2 a B15. Zajímavou skupinou jsou karotenoidy – sem patří karoteny, což je červené barvivo, obsažené v zelenině a ovoci, a také xantofyly, tedy barvivo žluté, které rovněž patří k základním složkám přírodních produktů.
Flavonoidy jsou také z hlediska našeho zdraví zajímavé a prospěšné. Jde často o rostlinná barviva, obsažená ve slupce, listech, plodech, semenech či květech rostlin. Najdeme je i v luštěninách, ovoci nebo čaji. Zajímavé je, že nejenom chrání naše buňky před volnými radikály, ale chrání před poškozením ostatní antioxidanty, které pracují v náš prospěch.
Za všechny cenné flavonoidy jmenujme například rutin, obsažený ve velké míře v pohance, který zpevňuje cévní stěny, nebo v borůvkách. Některé rostliny jsou však natolik bohaté, že obsahují i dvacet či třicet různých antioxidantů, což je rozhodně úctyhodné číslo. Na špici se drží starý dobrý česnek, který dle vědeckých výzkumů obsahuje až patnáct různých antioxidantů.

Co jsou to: Antioxidanty a volné radikály

Akce, slevy a novinky přednostně na váš e-mail