Přihlásit se Registrovat
Váš nákupní košík je prázdný.
Fitness24.cz

Vitamíny řady B

Jsou rozpustné ve vodě, podporují správný chod organismu a pro naše zdraví jsou nenahraditelné.

I když komplexy (méněcennosti) nikdo nechce a nikdo o ně nestojí, B-komplexu, což je označení pro skupinu vitamínů řady B, bychom se rozhodně zříkat neměli. Naopak! Vitamíny řady B jsou pro naše zdraví nenahraditelné. Jsou rozpustné ve vodě a podporují správný chod našeho organizmu.

Vitamín B1 neboli thiamin je důležitý pro uchování nervových funkcí. Jeho naprostý nedostatek se projevuje jako nemoc zvaná beri-beri. Vyčerpanost, ztráta chuti k jídlu, deprese a neurologické potíže patří k jejím příznakům. Bohatým zdrojem thiaminu jsou celozrnné obiloviny, maso, kvasnice, med a ořechy.

Riboflavin (vitamín B2) najdeme ve vnitřnostech, především v játrech a ledvinách, a také v pivovarském droždí, tvarohu, mléce, vejcích či v hovězím mase a rybách. Riboflavin potřebujeme především pro udržení dobrého stavu kůže, očí a srdce. Naše tělo ho potřebuje při metabolizmu cukrů, tuků a aminokyselin. Nedostatek vitamínu B2 se neprojevuje nijak dramaticky, přesto ho nelze přehlédnout: popraskají nám koutky úst, zánětem sliznic v ústech, zánětem spojivek a světloplachostí.

Niacin (vitamín B3) je společný název pro kyselinu nikotinovou a nikotinamid. Niacin je zodpovědný především za tvorbu energie v buňkách. Ovlivňuje také zpracování tuků a cukrů. Díky němu máme zdravou pokožku a dobře vyladěný nervový systém, srdce a trávicí systém. Vitamín B3 také pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a udržuje duševní rovnováhu. Zásadní nedostatek tohoto vitamínu se označuje jako nemoc Pellagra a jsou pro ni charakteristické demence, průjem a deprese. Chcete-li si zajistit dostatek niacinu, zařaďte do svého jídelníčku játra, drůbeží maso a luštěniny.

Adenin neboli vitamín B4 se doporučuje zejména ženám, které chtějí otěhotnět. Snižuje u embrya riziko srdečních onemocnění a vývojových poruch. Adeninu se také říká „vitamin dobré nálady“. Mimochodem, k dobré náladě může přispět i to, že je velice důležitý pro zdravý stav pokožku a rovněž působí proti šedivění vlasů, takže kdo si ho neodpírá, má kůži i vlasy v dobrém stavu.

Kyselina pantotenová (vitamín B5) je pro naše zdraví rovněž nenahraditelná. Zlepšuje paměť a koncentraci, mírní migrény, působí preventivně proti ateroskleróze, napomáhá hojení rad a prospívá vlasům, pokožce a nehtům. Skvěle pomáhá při hubnutí a v boji s alergiemi, což jsou problémy, s nimiž se potýká stále více lidí. Kde vitamín B5 najdeme? Především ve vejcích, kvasnicích, rybách, zelenině a mléčných výrobcích.

Vitamín B6, což jsou ve skutečnosti vitamíny 3 (pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin) léčí chudokrevnost a nervové potíže. Je nezbytný při zpracovávání bílkovin a podílí se na metabolismu cukrů. Kvasnice, játra, vejce, ryby, drůbež – to jsou nejčastější zdroje vitamínu B 6. Jak poznáte, že trpíte jeho nedostatkem? Objeví se deprese, nervové poruchy, brnění v končetinách, křeče a chudokrevnost.

Vitamín B7 neboli vitamín H (biotin) hraje významnou roli při buněčném růstu a při metabolických reakcích. Zabrání vypadávání a šedivění vlasů, zmírňuje svalové bolesti a mírní nervové potíže. Podobně jako vitamín B6 se vyskytuje v játrech, vejcích, luštěninách, rybách a vnitřnostech, ale také, a to je zajímavé, v čokoládě! Dobré alibi pro ty, kteří si čokoládu nedokáží odepřít!

Další na řadě je cholin (vitamín B8) – ten drží v dobré formě naše játra a brání ukládání cholesterolu na stěnách cév. Zajímavé na něm je, že přímo vstupuje do mozkových buněk a zde vytváří chemické látky, které podporují naši paměť. Bohaté na cholin jsou především ryby a plody moře, dále pak luštěniny, ořechy, jablka, otruby nebo také červená řepa. Kdo má málo cholinu, hrozí mu ztukovatění jater, vysoký krevní tlak a ucpávání cév.

Kyselina listová (vitamín B9) je naprosto nepostradatelná pro zdravý vývoj plodu, takže by tento vitamín měly mít v hledáčku především ženy, které chtějí přijít do jiného stavu, a pak také ženy gravidní. Jak již sám název napovídá, kyselinu listovou objevíme především v listové zelenině, například ve špenátu, brokolici, růžičkové kapustě nebo zelí.

Kobalamin, čili vitamín B12, je další významný a známý vitamín B. Hraje nezastupitelnou roli v krvetvorbě. Jeho zdrojem jsou zejména v mase, vnitřnostech, mléce a vejcích, ale také třeba v mořských řasách. Jeho nedostatek vede k chudokrevnosti. A stejně jako u vitamínu B9 platí, že dostatek kobalaminu by si měly dopřát zejména těhotné a kojící ženy.

Pokud není vaše strava dostatečně pestrá, ať už je důvod jakýkoli, a vám chybí některý (nebo dokonce všechny) z vitamínů řady B, porozhlédněte se po vhodném potravinovém doplňku a dejte svému tělu, co potřebuje.

Akce, slevy a novinky přednostně na váš e-mail