Přihlásit se Registrovat
Váš nákupní košík je prázdný.
Fitness24.cz

Vitamín C

V čem je důležitý vitamín C, kde je obsažen a jaké jsou příznaky jeho nedostatku v lidském těle?

Kosti, cévy, šlachy, kůže – aby byly zdravé a v pořádku, potřebujeme mít v těle dostatek vitamínu C. Právě kyselina askorbová neboli vitamín C je totiž zodpovědná za tvorbu mezibuněčné hmoty, která je základním stavebním kamenem našeho organizmu. A nejen to. Vitamín C je životabudičem i v mnoha dalších ohledech. Tím, že ovlivňuje některé důležité žlázy s vnitřní sekrecí, má pozitivní vliv na naši obranyschopnost. Kdo má dostatek tohoto vitamínu, ten se tak často nenakazí infekčními chorobami a když už onemocní, lépe chorobám vzdoruje.

Dobrou zprávou také je, že vitamín C umí odbourat cholesterol v játrech. Pomáhá rovněž předcházet ateroskleróze a je důležitý v prevenci proti některým nádorům. Jeho neocenitelnou kladnou vlastností je, že na sebe dokáže navázat kyslík, takže tím ničí nebezpečné volné radikály, které jsou často spouštěčem nebezpečného nádorového bujení. „Céčko“ se podílí i na tvorbě kolagenu a ten je zodpovědný za dobrý stav našich cév. Napomáhá vstřebávání železa v našem organizmu a vykonává ještě řadu dalších prospěšných funkcí.

Díky pestré stravě, na rozdíl od námořníků, jejichž jídelníček byl velmi jednoduchý a stereotypní, nám kurděje, což je nemoc způsobená zásadním nedostatkem vitamínu C, naštěstí už v dnešní době nehrozí. Předávkování vitamínem C je prakticky téměř nemožné, protože při dostatku tekutin se tělo jeho nadbytku dokáže obvykle samo zbavit.

Lidé, kteří jsou trvale ve stresu (upřímně: kdo dnes není?) nebo mají extrémní fyzickou zátěž či těhotné a kojící ženy by si měli vitamínu C dopřát skutečně dostatek. Zrovna tak jako nemocní, staří a kuřáci, kteří mají rovněž větší potřebu vitamínu C. Příroda je, pokud jde o naše zásobování vitamínem C, poměrně štědrá, neboť se vyskytuje v mnoha druzích ovoce či zeleniny. Nejvíce vitamínu C najdeme v plodech šípku, v černém a červeném rybízu, brokolici a paprikách. Vynikající zásobárnou jsou také oblíbené a po celý rok dostupné citrusové plody. Zapomenout nesmíme ani na rajčata, brambory, květák nebo špenát.

Jak poznáme, že nám chybí kyselina askorbová? K nejčastějším příznakům patří krvácení dásní (nelze přehlédnout například při čištění zubů), zvýšená únava, slabost, malátnost, u dětí se pak zásadní nedostatek může projevit dokonce poruchami růstu. Zejména na jaře, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek, je dobré si hlídat svoji kondici a zamyslet se nad tím, zda svému tělu dodáváme kyseliny askorbové skutečně potřebné množství.

Pokud je strava pestrá, měla by k pokrytí potřeb vitamínu C postačit. Nicméně lidé, kteří jsou nemocní, potýkají se s velkou fyzickou či duševní zátěží nebo strávníci se stereotypním jídelníčkem mohou sáhnout po kvalitních a osvědčených potravinových doplňcích a tak si zajistit dostatek vitamínu, který je pro naše zdraví naprosto nepostradatelný.

Akce, slevy a novinky přednostně na váš e-mail