Přihlásit se Registrovat
Váš nákupní košík je prázdný.
Fitness-24.cz

10 způsobů jak připravit skvělé kuře!

10 způsobů jak připravit kuře skvělé chuti!

10x-kure-horni-baner


Jako pro nadšence fitness by pro vás kuřecí maso mělo být běžnou součástí každodenního jídelníčku. A to hned z několika důvodů! Kuřecí maso je levné, běžné a jednoduché na přípravu. Je to však také nízkotučné a vysoko proteinové jídlo, které lze skvěle kombinovat s dalšími pokrmy. Co si ještě přát? Snad jen to, aby kuře ostatním členům rodiny brzy nezevšednělo, což se může jednoduše stát, konzumujete-li kuřecí maso každý druhý den. Pouze s kuřecími omáčkami toho také mnoho nezmůžete! Proto jsme pro vás přichystali 10 výborných tipů a receptů jak kuře vylepšit a udělat z hlavního chodu vašeho oběda pokrm ještě chutnější.

10x-kure-kulturista
Obr. č. 1: Jako bohatý zdroj proteinu je kuře důležitou součástí jídelníčku každého příznivce fitness.

1. Pro bohatší chuť kuře před pečením dochuťte, namarinujte a na 24 hodin uložte do lednice. Čím déle kuře v marinádě ponecháte, tím intenzivnější bude jeho výsledná chuť a aroma.
2. Aby bylo i marinované kuře pro vaše tělo zdravé, použijte na marinádu místo oleje kořeněnou ovocnou šťávu, nebo kuřecí vývar. Kuře při marinování vždy skladujte v lednici, i pokud plánujete nechat jej naložené pouze po 30 minut.
3. Používejte koření výrazné chuti a vůně jako např. čerstvě nastrouhanou citrónovou kúru, mletou pálivou papriku a čerstvé bylinky a přidejte také ocet. Tato směs dodá kuřeti výraznější chuť a aroma, aniž byste museli přidávat tuk.
4. Smažené kuře chutná skvěle, ale může být také velmi tučné, pokud ke smažení použijete olej nebo máslo. Využitím teflonové pánve na smažení eliminujete potřebu oleje, másla a dalších tuků. Nezapomeňte z kuřecích kousků před smažením odstranit všechen viditelný tuk. Přidejte také cibuli, zelenou papriku a koření.
5. Nadměrným pečením se kuře může postupně vysušovat a ztrácet chuť. Pomocí kuchyňského teploměru přesně zjistíte, kdy je kuře upečeno tak akorát. Vnitřní teplota kuřete by měla dosáhnout 80˚ C, kuřecí prsa by se měla péct do teploty 75˚ C. Dalším způsobem, jak poznáte, jestli je kuře již upečené, je propíchnout nejtlustší část masa a pokud šťáva skrz maso protéká nepřerušovaně, je kuře hotové.

10x-kure-pekac
Obr. č. 2: Použijte koření výrazné chuti, dodáte tak kuřeti rozmanitou chuť bez přídavku tuku.

6. Pokud pečete kuře celé, je lepší péci ho i s kůží, abyste se vyhnuli zbytečnému vysušování. Kůže pomáhá udržovat šťávu a chuť uvnitř masa. Kůži po upečení snadno odstraníte.
7. Jedním z nejlepších způsobů, jak upéct šťavnaté, měkké a chuťově vynikající kuře, je naložit jej před tepelným zpracováním do solného nálevu. Na přípravu kvalitního solného nálevu potřebujete půl hrnku soli a půl hrnku nejlépe nerafinovaného hnědého cukru. Sůl i cukr rozpusťte ve 4 až 5 litrech vody. Ponořte kuře do nálevu a ihned vložte do lednice. Kuře můžete zatížit např. talířkem, aby zůstalo po celou dobu kompletně ponořené. Nechte jej naložené v solném nálevu 3 až 12 hodin. Před pečením kuře pořádně opláchnete čistou vodou a vysušte. Solný nálev poskytne kuřeti při pečení dostatečnou vlhkost, dodá masu intenzivní a rovnoměrně rozprostřenou chuť a v neposlední řadě také zkrátí dobu pečení. Je třeba si uvědomit, že voda je lepší vodič tepla než maso a proto kuře, které bylo před pečením po nějaký čas naložené v solném nálevu upečete rychleji, než kuře neupravované.
8. Dalším způsobem jak udělat chutné, měkké kuře je potřít ho po celém povrchu sladko-slanou směsí. Pro kuřecí prsa smíchejte 1/3 hrnku kuchyňské soli a 1/3 hrnku hnědého cukru a směs namixujte s vašim oblíbeným kořením. Vhodným doplňkem je např. polévková lžíce mletého černého pepře, mleté papriky a chilli. Připravenou směs rozetřete rovnoměrně po celém kuřeti, vložte do většího mikrotenového sáčku, utěsněte a dejte na 4 až 8 hodin do lednice. Před pečením kuřecí prsa důkladně opláchněte, odstraňte nános soli a cukru a vysušte. Takto upravené maso je nachystané k pečení.
9. Zbylou část kuřete si můžete dát ke svačině nebo třeba k večeři. Většinou si kuře buď ohřejete nebo jej můžete konzumovat za studena. Pokud kuře ohříváte, nezapomeňte mísu přikrýt, aby maso zůstalo šťavnaté a chutné Pokud vám zbylo větší množství, je dobré připravit opět solný nálev, kuře pak bude měkčí a uchová si více chuti. Dalším způsobem přípravy lehčího jídla ze zbylé části kuřete je kombinace kuřete a chlebové pity. Plátek kuřecích prs jednoduše svinete do chlebové pity spolu s čerstvými zelenými paprikami, cibulí, salátem, okurky, hořčicí a mletým pepřem. Získáte velmi chutnou nízkotučnou a vysoko proteinovou svačinku. K receptu můžete připojit další čerstvé ingredience dle vlastní fantazie.

10x-kure-misa
Obr. č. 3: Solný nálev je speciální gurmánský způsob přípravy kuřete skvělé chuti.

10. Nešetřete kořením! Přidejte do marinády speciální ingredience, pomocí solného nálevu, koření a omáček můžete chuť kuřete dokonale zintenzivnit a dát mu rozmanitou světovou příchuť. Vyzkoušejte kuře na italský způsob s čerstvě namletým česnekem, sušeným oreganem, bazalkou a tymiánem. Kuře po indicku získáte, přidáte-li do marinády koriandr, kurkumu, kardamom a bobkový list. Kuře na thajský způsob vytvoříte pomocí koriandru, šťávy z limetek, zázvoru, kokosového mléka a žlutého pepře, nebo chilli.







Kuře je výborným zdrojem proteinu pro každého sportovce. Dodáte-li tomuto na živiny bohatému jídlu nové chutě, uděláte z něj pokrm, který nikdy nezevšední a zůstane stále atraktivní součástí vašeho jídelníčku. Určitě se neobávejte experimentovat s různými příchutěmi. Kuře lze kombinovat s mnoha přísadami a dalšími pokrmy. Chce to jen špetku fantazie, která vašim kuřecím jídlům vdechne nový život. Dobrou chuť!

Akce, slevy a novinky přednostně na váš e-mail